"Als Belgische organisatie willen we wereldwijd naast onze vervolgde broer en zussen staan die lijden omwille hun geloof in Jezus Christus!"

Lees hieronder het verhaal van een zuster uit India

 

Weduwe Anita

 “Of ik leef of sterf, ik ben van de Heere”

De inmiddels vijfendertigjarige Anita uit India kijkt stilletjes voor zich uit. Haar ogen vertellen dat ze veel heeft meegemaakt. Er spreekt verdriet uit, maar ook kracht en standvastigheid. Langzaam vertelt ze haar verhaal.

 

“Mijn man trouwde met mij, een hindoeïstisch meisje. Om die reden accepteerde de Hindoegemeenschap zijn christelijk geloof. Mijn omgeving dacht dat hij door mij vanzelf hindoe zou worden.”

In de eerste jaren van hun huwelijk hebben Arjun en Anita het goed. Ze krijgen in totaal drie zoons. Als Anita in verwachting is van hun derde kind, worden de oudste twee plotseling ernstig ziek. “Ik wist niet wat ik kon doen om te zorgen dat ze beter zouden worden, maar Arjun begon onophoudelijk voor onze zoons te bidden. Hij vroeg me mee te bidden: ‘bid met mij, de Heere Jezus zal onze zoons genezen.’ Ik had er weinig vertrouwen in, maar besloot dag en nacht samen met mijn man voor onze zoons te bidden.”

Haar zoons genezen en door dat wonder wordt Anita christen. Samen met Arjun wil ze iedereen vertellen wat er is gebeurd. Dat is het begin van de tegenstand uit de hindoegemeenschap

Bedreigd
“We werden continu lastiggevallen door mensen uit ons dorp. Ze accepteerden niet dat wij God de eer gaven van de genezing van onze zoons. We werden bedreigd, uitgescholden en voelden ons niet meer veilig in ons eigen huis.”
Als de dreiging serieuzere vormen begint aan te nemen, vluchten Arjun, Anita en de kinderen het huis uit. In een buurdorp is een bevriende voorganger die het gezin wil helpen.

“De voorganger en zijn vrouw gaven ons voedsel en onderdak. Ondertussen keerde Arjun steeds weer terug naar het oude dorp om het Evangelie te delen. Hij ervoer het als zijn roeping om over Jezus te vertellen. Hij werd vaak bedreigd met de dood, maar bleef teruggaan.”

Fatale avond
Anita herinnert zich de fatale avond in 2015 nog als de dag van gisteren. “We hadden inmiddels ons eigen huisje in een ander dorp en ineens stond er een grote groep hindoe-extremisten voor onze deur. Arjun werd bruut het huis uit getrokken en ik bleef achter met de kinderen. Ik schreeuwde dat ze hem met rust moesten laten en rende achter hen aan, maar ik verloor ze uit het oog. Ik ging terug naar huis.”

Anita wacht de hele nacht op Arjun, maar hij keert niet terug. “Alle alarmbellen in mij gingen af en ik raakte in paniek. Dit loopt niet goed af.” Zodra de zon opkomt, gaat Anita naar haar man op zoek. Ze vindt zijn lichaam uiteindelijk terug in het bos, bijna onherkenbaar. “Met metalen staven hebben ze net zolang op hem ingeslagen tot hij stierf. Het beeld van hem, helemaal misvormd door alle mishandeling, zal ik nooit meer vergeten.”

 
Image by Patrick Hendry

“Sinds Arjun is vermoord, heeft God elk gebed van mij verhoord.”

Weduwe Anita

 

Onder druk
In de maanden die volgen, vindt Anita het moeilijk om haar leven zonder Arjun op te pakken. Haar ouders dwingen Anita terug te keren tot haar oude geloof. Ze zeggen dat het haar schuld is dat Arjun is vermoord. Zij moest gestraft worden, omdat ze het hindoeïsme vaarwel heeft gezegd.

Haar geloof in Christus is rotsvast, waardoor de woorden van haar ouders geen twijfel zaaien in haar hart. Ze vindt een baan en verdient voldoende om voor haar en haar zoons te kunnen zorgen.

Troost
“Ik kan niet lezen, maar tijdens de zondagse diensten hoor ik veel Bijbelteksten. Dan bid ik: ‘Heere, helpt u me alstublieft deze Bijbelteksten te onthouden.’ Sinds Arjun is vermoord, heeft Hij elk gebed van mij verhoord. Mijn kracht en troost ontvang ik van de Heere.”

Anita maakt zich soms zorgen over haar toekomst, maar ze weet dat God dichtbij is en hen niet vergeet. Door die gedachte ontvangt zij rust. “Mijn oudste zoon vraagt regelmatig naar zijn vader. Dan vertel ik hem dat hij er niet meer is, maar dat Jezus nu voor ons zorgt. Hij mag al zijn vragen en zorgen bij Hem neerleggen.”

“Arjun zei altijd: ‘Of ik leef of sterf, ik ben van de Heere. Ik ben trots op hem, hij heeft niet opgegeven en is nu bij de Heere. Ooit zullen wij hem weer zien.”


Hulp
Via een partnerorganisatie in India helpt HVK weduwen zoals Anita. We bieden praktische ondersteuning, bijvoorbeeld door het geven van een naaimachine, zodat ze zelf een bedrijfje kunnen starten. Daarnaast bieden we traumacounseling, Bijbels onderwijs en medische hulp wanneer nodig.

 

Wat is vervolging?

Wereldwijd worden christenen gediscrimineerd, gevangen gezet, mishandeld of vermoord omwille van hun geloof in Jezus Christus.  Ook de Bijbel lezen we heel duidelijk dat vervolging een vast onderdeel is van het volgen van de Heere Jezus. Niet voor een enkeling, maar voor iedere christen. (Lees maar eens: Johannes 15:18 - 16:33; Handelingen; 1 Petrus 4:12; 2 Timotheus 3:12; ...)

Natuurlijk is de hevigheid van de vervolging op elke plaats verschillend. Om je een beeld te geven van de landen en gebieden waar vervolging zichtbaar wordt, delen we de onderstaande kaart met je. Dit is echter niet een volledig overzicht! Omdat vervolging hoort bij het volgen van Jezus, komt het overal terug waar christenen zich bevinden. Dat is niet gebonden aan een bepaald aantal landen maar komt overal ter wereld voor.

 
kaart.png
 

Blijf betrokken!

GRATIS MAANDBLAD
Blijf op de hoogte.

STEUN
Help vervolgde christenen met uw gift.

OVER ONS
Ontdek ons werk.

Hebt u nog vragen of opmerkingen?
Contacteer ons dan via dit formulier of via de onderstaande gegevens.

 

+32 3 887 82 42

Postbus 10.000, 2620 Hemiksem

©2020 door Hulp aan de Verdrukte Kerk. Met trots gemaakt met Wix.com. Druk hier om onze Privacyverklaring te lezen.