"Als Belgische organisatie willen we wereldwijd naast onze vervolgde broer en zussen staan die lijden omwille hun geloof in Jezus Christus!"

Lees hieronder het verhaal van een broeder uit het Midden-Oosten

 

Broeder Ramzi

“Mijn zoon werd aangereden, omdat ik christen werd”

Acht jaar geleden besluit Ramzi, een geestelijk leider in het Midden-Oosten, om de islam te verlaten.  Hij wordt christen. Een bekering  die vanuit de moslimgemeenschap niet geaccepteerd wordt.

 

Samen met zijn gezin krijgt Ramzi direct met vervolging te maken. Het begint met woorden. Hij wordt ongelovige genoemd en ontvangt bedreigingen. Uiteindelijk neemt de vervolging steeds ernstigere vormen aan. Toch weerhoudt het Ramzi er niet van het Evangelie te delen met moslims. Als volger van Jezus kent hij de woorden uit de Bijbel en weet hij dat vervolging onderdeel is van het volgen van Christus.

 

Wat Ramzi niet had verwacht, was dat hij op een dag zijn vijftienjarige zoon Samee bewusteloos op de Intensive Care zou zien liggen. Gewelddadig aangevallen, omdat zijn vader Ramzi, weigerde Christus te verloochenen. “Voordat we wisten in welke toestand onze zoon verkeerde, voelden we Gods aanwezigheid. Er was geen sprake van woede richting de daders. Met elkaar baden we voor Samee en legden we zijn leven in Gods handen.”

De aanval op Samee
Het is zaterdagochtend 19 maart, 2016. Samee loopt nietsvermoedend door het dorp. Op dat moment komt er een man op een motorfiets aangereden. Met volle vaart rijdt hij vanaf de achterkant op Samee in, die met een enorme klap op de grond terecht komt. De man op de motorfiets rijdt door en Samee wordt voor dood achtergelaten. Omstanders zien het gebeuren en brengen hem direct naar het ziekenhuis. Wanneer Samee na drie dagen weer bij bewustzijn komt, doet zijn hele lichaam pijn. Hij heeft overal wonden en blauwe plekken en hij moet direct geopereerd worden aan zijn arm . Door de enorme klap is ook het gehoor van zijn linkeroor beschadigd. 

Genade tonen

Ramzi weet direct dat de aanval op zijn zoon een boodschap is voor hem. De dag voor de aanval werd hij door zestig dorpsoudsten en geestelijk leiders geconfronteerd vanwege zijn bekering. Opnieuw weigerde hij op dat moment zijn christelijk geloof af te zweren. Hij wist dat hem dat duur zou komen te staan. Nog op dezelfde dag dat de aanval heeft plaatsgevonden, besluit Ramzi degene die zijn zoon heeft aangevallen heeft op te bellen. Het is een bekende. Ramzi zegt: “Ik vergeef je wat je mijn zoon hebt aangedaan.” Aan de andere kant van de telefoonlijn blijft het stil. Ondanks dat Palma, de vrouw van Ramzi, het niet gemakkelijk vindt, vergeeft ook zij de dader. “Ik vind het moeilijk. Ik heb mijn onschuldige zoon gebroken in het ziekenhuis zien liggen, maar nu ik heb vergeven kan ik het achter mij laten.”

 

 
Image by Josue Escoto

“Ik vergeef je wat je mijn zoon hebt aangedaan”

Broeder Ramzi

 

Een tweede aanval

Op het moment dat ze denken weer rust te hebben na de aanval op Samee, krijgt het gezin opnieuw met vervolging te maken. Midden in de nacht omsingelt een grote menigte hun huis. Ze beginnen met stenen te gooien, waardoor het huis flink wordt beschadigd en alle ramen het begeven. Ramzi besluit het dak op te klimmen en hij begint te bidden voor Gods bescherming. Ook bidt hij voor de aanvallers. Ze vertrekken, maar komen niet lang daarna weer terug. Zowel het huis van Ramzi als het huis van zijn broer worden tegelijkertijd aangevallen. Beide huizen worden bekogeld met stenen en in brand gestoken. Gelukkig raakt niemand gewond. 

Door deze aanval weten ze dat ze hier niet langer kunnen blijven wonen. Via het netwerk van HVK kan Ramzi samen met zijn gezin naar een ander dorp verhuizen, even verderop. Ze ontvangen financiële hulp, zodat zij huur, levensonderhoud en medische kosten kunnen betalen. Op deze plek kan Samee ook verder herstellen. Ondertussen gaat Ramzi verder met het sterken en bemoedigen van de groep christenen die hij al langere tijd begeleidt.  

Verbonden met christenen wereldwijd

Ramzi, Palma en hun kinderen zijn dankbaar dat zij op deze nieuwe plek hun bediening in Gods Koninkrijk kunnen voortzetten. Ze voelen zich gezegend nu ze steeds meer christenen ontmoeten met wie zij zich verbonden voelen. “Het werd steeds moeilijker om de vervolging te verdragen”, vertelt Ramzi. “Maar door al het lijden heen nam Gods genade toe. Er kwam een punt dat we niet meer konden doorgaan, onze levens werden stelselmatig bedreigd. Toen bracht de Heere ons in contact met veel christenen van over de hele wereld. Daardoor ervaren wij moed en kracht om door te gaan in onze bediening. We staan niet alleen, maar dragen het met elkaar.”

Het gezin van Ramzi heeft veel meegemaakt, maar zij weten dat God met hen is wanneer zij opnieuw met vervolging te maken zullen krijgen. “De genade van God is zo groot in onze levens”, zegt Ramzi. “Deze genade is grenzeloos. We zijn dankbaar, want God heeft ons uitgekozen. Het enige dat wij kunnen doen, is ons leven volledig aan Hem toevertrouwen. Voordat we Christus kenden, leefden we in duisternis en onwetendheid. Nu we Hem kennen, ervaren we een vreugde in ons leven zoals we niet eerder gekend hebben.”

 

Ontdek op hier hoe u christenen zoals Ramzi en zijn familie praktisch kunt steunen

 

Wat is vervolging?

Wereldwijd worden christenen gediscrimineerd, gevangen gezet, mishandeld of vermoord omwille van hun geloof in Jezus Christus.  Ook de Bijbel lezen we heel duidelijk dat vervolging een vast onderdeel is van het volgen van de Heere Jezus. Niet voor een enkeling, maar voor iedere christen. (Lees maar eens: Johannes 15:18 - 16:33; Handelingen; 1 Petrus 4:12; 2 Timotheus 3:12; ...)

Natuurlijk is de hevigheid van de vervolging op elke plaats verschillend. Om je een beeld te geven van de landen en gebieden waar vervolging zichtbaar wordt, delen we de onderstaande kaart met je. Dit is echter niet een volledig overzicht! Omdat vervolging hoort bij het volgen van Jezus, komt het overal terug waar christenen zich bevinden. Dat is niet gebonden aan een bepaald aantal landen maar komt overal ter wereld voor.

 
kaart.png
 

Blijf betrokken!

GRATIS MAANDBLAD
Blijf op de hoogte.

STEUN
Help vervolgde christenen met uw gift.

OVER ONS
Ontdek ons werk.

Hebt u nog vragen of opmerkingen?
Contacteer ons dan via dit formulier of via de onderstaande gegevens.

 

+32 3 887 82 42

Postbus 10.000, 2620 Hemiksem

©2020 door Hulp aan de Verdrukte Kerk. Met trots gemaakt met Wix.com. Druk hier om onze Privacyverklaring te lezen.