"Als Belgische organisatie willen we wereldwijd naast onze vervolgde broer en zussen staan die lijden omwille hun geloof in Jezus Christus!"

Lees hieronder het verhaal van een broeder uit Ethiopië

 

Ex-islamgeleerde Walid

“Leer me iets over Christus alstublieft.”

Toen de eerste steen tegen zijn rug knalde, draaide Walid zich om en schreeuwde: “Wie deed dat?” Verschillende groepen jonge mannen die op straat rondhingen, staarden hem wezenloos aan. Winkeliers vermeden oogcontact. Toen Walid zijn weg wilde vervolgen, regende er een spervuur van stenen op hem neer. “Ik was verschrikkelijk bang”, herinnert hij zich. “Ik moest rennen voor mijn leven.”

 

Toen Walid thuis zijn snijwonden en kneuzingen zag, realiseerde hij zich dat zijn broeders in de moskee niet langer zijn broeders waren. Hij had op teveel tegenstellingen in de Koran gewezen en te veel vragen over Jezus gesteld die ze niet konden beantwoorden. Wie is deze Jezus, die meer dan ieder ander wordt vermeld in de Koran?

 

Een nonkel van Walid zorgde ervoor dat hij op jonge leeftijd een opleiding tot islamgeleerde kreeg. Walid kwam uit een de diepgelovige islamitische familie. Walid leerde zo goed Arabisch spreken dat hij een studiebeurs ontving voor de islamitische universiteit in Mekka, Saoedi-Arabië. Hij moest zich helemaal onderdompelen in de islam voor hij terugkeerde naar zijn thuisland om zijn geloof te onderwijzen en te verspreiden.

Kanker

Na zijn afstuderen was Walid een imam, een gerespecteerd islamitisch leraar. Hij gaf les in de moskee, droeg witte kleding en hij was, ondanks dat hij een buitenlander was, een graag geziene gast bij vooraanstaande leden van de samenleving. “Ik was daar erg trots op”, zegt Walid. “Omdat ik dacht dat ik een fantastisch persoon was.”

In 2002 werd zijn comfortabele en succesvolle leven plotseling op zijn kop gezet toen hij de diagnose kanker kreeg. Na vier operaties vertelden de artsen Walid dat er weinig kans was op overleven. “Het ging heel snel. En ik was ver bij mijn familie vandaan.”

Omdat hij niemand had om naar toe te gaan, begon hij Allah uit alle macht te zoeken. Walid wist dat binnen de islam zijn toegang tot het paradijs afhankelijk was van een weegschaal met aan de ene kant zijn goede daden en aan de andere kant de slechte. Zouden zijn goede daden opwegen tegen de slechte? Zoals alle moslims had Walid geen zekerheid.

 

Toen hij op een dag na de lunch een dutje deed, had hij een droom waarin zijn jongere zus hem uitlachte en zei: 'Denk je dat je toewijding je heilig zal maken of je naar de hemel brengt?' Geschrokken werd Walid wakker en opende willekeurig zijn koran op zoek naar troost. Toen hij naar de pagina keek, zag hij dat hij hoofdstuk (Sura) 19 had geopend, dat volstaat met details uit het leven van Jezus.

 

 
Foto 2.jpg

'Denk je dat je toewijding je heilig zal maken of je naar de hemel brengt?'

 

Een tweede aanval
Toen hij begon te lezen, realiseerde Walid zich voor de eerste keer hoe anders de Koran sprak over Jezus dan over de profeet Mohammed. Hij was verrast door de details over Jezus die wonderen deed en zelfs was opgestaan uit de dood (Sura 19:33). “Een man die zulke dingen doet, is machtig”, dacht Walid. Hij is onvergelijkbaar, want geen enkele andere profeet over wie de Koran schrijft, doet zulke dingen.”

Hij begon zich af te vragen waarom moslims Mohammed vereren, een man die dood en begraven is, terwijl Jezus is opgestaan uit de dood, leeft en terugkomt om de wereld te regeren.

 

Bekogeld
Wanhopig op zoek naar de waarheid dook Walid dieper in de Koran en begon hij zijn collega-imams te bevragen. “Ik wilde alles begrijpen, maar ze hadden geen antwoorden.” Zijn vragen verontrustten de islamitische gemeenschap en Walid vreesde voor zijn veiligheid omdat zijn voormalige vrienden hem dreigden te vermoorden.

“Ze begonnen me te haten”, zei hij. De spanning binnen de gemeenschap mondde uit in geweld toen hij onverwacht op straat werd bekogeld met stenen. Maar de aanval van zijn medemoslims bracht hem alleen maar dichterbij Jezus. Na de aanval bad hij voor het eerst in Zijn naam. “Jezus, als U boven bent en ziet hoe ik eraan toe ben, help me dan.”

Na de afwijzing door zijn gemeenschap besloot Walid ergens heen te gaan waar hij verwachtte dat hij zeker christenen zou kunnen vinden. Hij had het verhaal gehoord van Filippus die een Ethiopische eunuch doopte (Handelingen 8:26-40) en hij wist dat het land rond de vierde eeuw het christendom als staatsgodsdienst had aangenomen. Hij stapte zo snel hij kon op het vliegtuig naar Ethiopië.

 

Discipelschapstraining
Meer dan een decennium nadat artsen hem hadden verteld dat hij nog maar een korte tijd te leven had, is Walid gezond. Hij volgde een discipelschapstraining, ontmoette zijn vrouw Yasmina en startte een nieuwe bediening. Eerst deelden ze het Evangelie met jongvolwassenen op verschillende plekken. Maar na een tijd ruilden ze hun rol van bekende evangelisten en apologeten in voor de rol van verzorger van verschillende jonge mannen. Nu starten ze elke ochtend met een Bijbelstudie en elke avond eindigt met groepsgebed. De jonge mannen gaan overdag naar school of werk, maar ze komen thuis in een soort familie waar ze openlijk over de Bijbel kunnen praten. Ook krijgen ze discipelschapstraining van Walid.

 

Dankbaar!

“Toen ik Christus ging volgen, verloor ik mijn positie, mijn gezondheid, mijn baan, mijn gemeenschap en mijn familie” zegt Walid. “Maar God heeft me dit alles dubbel teruggegeven. Ik voel me enorm gezegend.” Hoewel Walids focus is verschoven naar het werken met jonge christelijke bekeerlingen, is hij niet gestopt met het delen van het Evangelie met moslims. Daarnaast blijven Walid en Yasmina dreigberichten ontvangen. Maar ondanks de voortdurende obstakels en beproevingen heeft Walid zijn primaire doel niet uit het oog verloren.  “Ik geloof dat ik een verantwoordelijkheid heb”, zegt hij. “Ik herinner me dat ik gered ben omdat ik Zijn getuige ben. Ik leef voor Zijn glorie, om te getuigen van Zijn glorie aan onbereikte mensen.”

Ontdek op hier hoe u christenen zoals Walid praktisch kunt steunen

"De STEM der Martelaren" 

6 paginas | GRATIS

mockup SDM september 2020.png

Meer verhalen als deze?
Ontvang nu gratis ons maandblad bij u thuis!

Zoektocht

Toen Walid in het land aankwam, wist hij niet hoe hij iemand moest vinden die zijn vragen kon beantwoorden. Hij begon door de straten te dwalen op zoek naar een kruis. Nadat hij een kerk zag, liep hij er naar binnen en viel meteen met de deur in huis: “Leer me iets over Christus alstublieft.” Maar niemand bood hulp. Ook in andere kerken hielpen ze niet. De christenen daar nodigden hem alleen uit voor hun zondagse dienst.

 

Na drie ontmoedigende dagen van vruchteloos zoeken, besloot Walid een pauze in te lassen en een bioscoop te bezoeken. Tijdens een gesprek met een man die naast hem zat, vertelde hij dat hij naar Ethiopië gekomen was om een kerk te vinden, maar dat hij niemand had getroffen om zijn vragen te beantwoorden. Midden in de film stond de man op en leidde Walid naar een nabijgelegen kerk. “Het had geen kruis, maar zag er uit als een huis.” vertelt Walid.

In tegenstelling tot zijn ontmoetingen in andere kerken, legde de voorganger Walid uit wat bekering is. Ook bracht hij hem in contact met een christen die hem de komende drie maanden zou begeleiden. “Hij leerde me over de zondige natuur en de nieuwe schepping, over hoe ik moet zijn en hoe ik was.”

 
 

Wat is vervolging?

 

Wereldwijd worden christenen gediscrimineerd, gevangen gezet, mishandeld of vermoord omwille van hun geloof in Jezus Christus.  Ook de Bijbel lezen we heel duidelijk dat vervolging een vast onderdeel is van het volgen van de Heere Jezus. Niet voor een enkeling, maar voor iedere christen. (Lees maar eens: Johannes 15:18 - 16:33; Handelingen; 1 Petrus 4:12; 2 Timotheus 3:12; ...)

Natuurlijk is de hevigheid van de vervolging op elke plaats verschillend. Om je een beeld te geven van de landen en gebieden waar vervolging zichtbaar wordt, delen we de onderstaande kaart met je. Dit is echter niet een volledig overzicht! Omdat vervolging hoort bij het volgen van Jezus, komt het overal terug waar christenen zich bevinden. Dat is niet gebonden aan een bepaald aantal landen maar komt overal ter wereld voor.

 
kaart.png

Blijf betrokken!

GRATIS MAANDBLAD
Blijf op de hoogte.

STEUN
Help vervolgde christenen met uw gift.

OVER ONS
Ontdek ons werk.

Hebt u nog vragen of opmerkingen?
Contacteer ons dan via dit formulier of via de onderstaande gegevens.

+32 3 887 82 42

Postbus 10.000, 2620 Hemiksem

©2020 door Hulp aan de Verdrukte Kerk. Met trots gemaakt met Wix.com. Druk hier om onze Privacyverklaring te lezen.