+32 3 887 82 42

Postbus 10.000, 2620 Hemiksem

©2020 door Hulp aan de Verdrukte Kerk. Met trots gemaakt met Wix.com. Druk hier om onze Privacyverklaring te lezen.

"Als Belgische organisatie willen we wereldwijd naast onze vervolgde broer en zussen staan die lijden omwille hun geloof in Jezus Christus!"

Lees hieronder het verhaal van een broeder uit China.

 

Broeder Enfu

Humor en Verdrukking

Enfu is een Chinese voorganger. Als hij uitlegt hoe de situatie is voor christenen in zijn thuisland, gebruikt hij woorden als 'toenemende dreiging', 'celstraffen', 'onderdrukking'. Samengevat: met de geloofsvrijheid in China gaat het bergafwaarts. Maar ondanks deze ontwikkeling proef je bij Enfu toch moed met een glimlach.

Sommige mensen kunnen met een vleugje humor een rake boodschap brengen. Enfu is zo iemand. Hij is een voorganger in van een illegale ‘ondergrondse’ thuiskerk in China. Omwille van veiligheidsredenen delen we niet zijn echte naam. We noemen hem brother ‘Enfu’ wat  in het Chinees ‘Zegening’ betekent. In een interview met hem deelt hij enkele belangrijke lessen.

 

Wat is de situatie van de kerk in China?

“Veel kerken van meer dan 200 leden worden geforceerd om zich te splitsen in kleine thuisgroepen. Een van deze kerken kreeg een aangetekende brief van de overheid waarin stond dat ze alle bijeenkomsten moesten staken. De brandweer, de politie en verschillende ambtenaren van de overheid kwamen en sloten de kerk. Hierdoor is de kerk gesplitst en ondergedoken. Nu noemen ze zich letterlijk ‘de ondergrondse kerk’. Hiervoor waren ze eigenlijk niet ondergronds. In het verleden had de kerk geen andere keus dan om samen te komen bij verschillende mensen thuis. Na verloop van tijd kwamen ze toch bovengronds samen in restaurants, zalen of andere openbare plekken. Maar nu worden ze opnieuw gedwongen ondergronds te gaan en komen ze thuis samen.”


De overheid monitort de metro, straten en dergelijke. In verschillende kerken wilde de overheid camera’s plaatsen, gericht op het publiek. Hoe beïnvloedt de technologie de vrijheid van de kerk?

"In de kerk zie ik de camera's als extra luisteraars", zegt hij lachend “De overheid moet ook het Evangelie horen! Verder ben ik niet bang voor het feit dat we in de gaten worden gehouden. Het is een extra stimulans om te laten zien dat wij, christenen, niet alleen voor de buitenwereld God dienen, eerlijk en trouw zijn.”

“Als we Jezus volgen, is dat ook te zien in hoe we thuis met ons gezin omgaan of welke dingen we doen als we alleen zijn. We practice what we preach. Krachtiger kan het getuigenis toch niet zijn?"

Inmiddels zijn tientallen Chinese voorgangers opgepakt en voor kortere of langere tijd gevangen gezet. Ook jij leidt een illegale kerk, ook jij kan worden gearresteerd en naar de gevangenis gaan. Hoe ga je daarmee om? Hoe bereid je jezelf en je familie daarop voor?

“Het is belangrijk om te weten dat de wereld Jezus gehaat heeft. Ze hebben hem uitgelachen, verstoten en gedood. Hetzelfde gebeurde ook met de apostelen en met de profeten uit het Oude Testament. Dus waarom zou dat vandaag anders zijn? Dat is wat we onze gezinnen en de mensen in de kerk vertellen. Het is zo belangrijk dat we de Bijbel in zijn  geheel lezen en doorgeven aan anderen. In het bijzonder aan onze gezinnen. Want als je je kinderen van jongs af aan deze lessen doorgeeft, dan zijn ze voorbereid op vervolging. Als de dood erop volgt, dan is dat zo. Maar verberg het niet voor hen. Doe niet alsof christen-zijn alleen maar ‘happy clappy’ is. Vertel hen vanaf het begin: Dit zal je je leven kosten en je vriendschap met de wereld.”

 
Foto%203_edited.jpg

"Elke dag preek ik het Evangelie weer aan mijzelf.”

Broeder Enfu

 

“Kijk, als je Christus wilt volgen, moet je van tevoren de kosten berekenen. Levert het meer op dan dat het kost? Veel mensen in deze wereld zoeken naar wereldse rijkdom, maar er is een grotere schat in de hemel. Voor mij ziet de rekensom er als volgt uit: als ik naar mijzelf kijk, zie ik vooral zonde en tekort. Echt waar. Ik maak zoveel fouten en verdien geen genade. Toch houdt God zoveel van mij dat Hij Zijn Zoon gaf. Wat een liefde! Onbeschrijfelijk. Daar heb ik alles voor over. Steeds als ik deze genade in de ogen kijk, kan ik er weer tegenaan. Het Evangelie is mijn krachtbron. Om stand te kunnen houden, preek ik het Evangelie elke dag weer aan mijzelf."

Wat voor effect heeft de huidige druk van de overheid op christenen in China? Merk je dat hierdoor mensen afhaken?

“Het is interessant om te zien dat de mensen in onze kerk eigenlijk bemoedigd worden door de toenemende druk van de overheid. Er is ook angst. Bij sommigen meer dan bij anderen. Er is een broeder die met grote angst zit en twijfelt om het land te verlaten. Maar de meesten zijn echt bemoedigd. Het is precies zoals we lezen in de Bijbel in Handelingen. Het is alsof we dezelfde dingen meemaken en doorleven. We zien God aan het werk en dat bemoedigt ons.”


Hoe bereid je je voor op confrontaties met de politie? Ga je in de verdediging of zie je het als een kans om het Evangelie te delen met hen?

“Als de politie zou invallen, zijn we vriendelijk en beleefd. Ook al zouden zij agressief en onvriendelijk zijn, wij  zijn christenen en zullen daar naar handelen. We zullen hen de liefde van Christus laten zien en Gods Woord met hen delen. We zullen hun uitleggen dat het niet onze intentie om de regering omver te werpen en dat dat nooit de intentie is geweest. Als ze zouden kijken naar de geschiedenis van de kerk in China zouden ze weten dat telkens wanneer ze de kerk proberen uit te roeien, de kerk alleen maar groter wordt. Als ze echt de kerk echt zouden willen raken, zouden ze verschillende dwaalleren moeten invoeren. Maar in plaats daarvan vervolgen ze christenen. Hierdoor scheiden ze de schapen van de bokken en blijven enkel de ‘echte’ christenen over. Op deze manier doet God de kerk groeien in China.”


Als laatste we willen de kerk in België toerusten om te bidden voor vervolgde christenen. Hoe kunnen we vandaag concreet bidden voor christenen in China?

“Bid God dat we stand mogen houden onder de stijgende druk vanuit de overheid. Dit beïnvloedt veel van ons werk in de ondergrondse kerk en dwingt ons om sommige dingen anders te gaan doen. Bid dat we geen compromissen zullen sluiten omwille van de vervolging, maar juist trouw zullen blijven aan God, ook al worden we gevangengezet of ontslagen van ons werk. Enkele van onze kerkleden kregen te horen van hun baas dat ze moesten stoppen met naar de kerk te gaan, of anders zou dat gevolgen hebben. Bid ook voor de ouders en kinderen. Thuisonderwijs is op sommige plekken niet meer toegestaan, maar op school worden ze geïndoctrineerd met het communisme. Dus bid voor ons, dat God zal voorzien in onze nood, dat Hij ons beschermt en leidt op Zijn wegen.”

 

Wat is vervolging?

Wereldwijd worden christenen gediscrimineerd, gevangen gezet, mishandeld of vermoord omwille van hun geloof in Jezus Christus.  Ook de Bijbel lezen we heel duidelijk dat vervolging een vast onderdeel is van het volgen van de Heere Jezus. Niet voor een enkeling, maar voor iedere christen. (Lees maar eens: Johannes 15:18 - 16:33; Handelingen; 1 Petrus 4:12; 2 Timotheus 3:12; ...)

Natuurlijk is de hevigheid van de vervolging op elke plaats verschillend. Om je een beeld te geven van de landen en gebieden waar vervolging zichtbaar wordt, delen we de onderstaande kaart met je. Dit is echter niet een volledig overzicht! Omdat vervolging hoort bij het volgen van Jezus, komt het overal terug waar christenen zich bevinden. Dat is niet gebonden aan een bepaald aantal landen maar komt overal ter wereld voor.

 
kaart.png
 

Blijf betrokken!

GRATIS MAANDBLAD
Blijf op de hoogte.

STEUN
Help vervolgde christenen met uw gift.

OVER ONS
Ontdek ons werk.

Hebt u nog vragen of opmerkingen?
Contacteer ons dan via dit formulier of via de onderstaande gegevens.